Regietheater

Als u binnen uw organisatie een bepaald onderwerp of thema aan de orde wilt stellen voor een grote groep kunt u kiezen voor regietheater. U merkt bijvoorbeeld dat gesprekken met ouders niet altijd vlekkeloos verlopen en dat er regelmatig klachten zijn van ouders. Ook zijn er soms conflicten tussen ouders en leerkrachten. Of de samenwerking verloopt niet prettig in een van de teams en daar wilt u iets aan veranderen.

Door middel van regietheater kunt u “lastige” onderwerpen op een veilige en levendige manier bespreekbaar maken met uw team. Bij regietheater zit het publiek, als een regisseur, aan de knoppen.

Doel van de training
De deelnemers krijgen inzicht in het thema, worden zich bewust van de effecten van bepaald gedrag en geven de acteurs tips om effectief te handelen. Indirect geven zij dus zichzelf en elkaar tips. Men kijkt, discussieert en bespreekt met elkaar: de samenwerking en het teamgevoel worden bevorderd.

Onderwerpen
Naar keuze en in overleg. Regietheater wordt altijd samen met u op maat gemaakt.

Resultaat
De deelnemers hebben aan het eind van de bijeenkomst meer inzicht in het thema en tips om anders te handelen in “lastige” situaties.

Het trainingsprogramma en de werkwijze
Van tevoren bespreken trainer en acteurs in overleg met de opdrachtgever het thema en doel van de bijeenkomst. Naar aanleiding van dit gesprek schrijven de acteurs een scenario aan de hand van het thema. Zij spelen deze voor het publiek herkenbare situaties ‘fout’, in ieder geval niet effectief. Vervolgens wordt de scene opnieuw gespeeld en kunnen de deelnemers hun ‘collega’ onderbreken en vertellen wat hij moet doen om de scene wel tot een goed einde te brengen. Stap voor stap regisseert het publiek de acteur (en dus zichzelf) naar het gewenste gedrag. Tijdens een dagdeel komen meerdere scenes aan de orde. De bijeenkomst wordt door een ervaren trainer begeleid.

Duur van de training
De training duurt één dagdeel. Er is een trainer aanwezig en twee trainingsacteurs.

Aantal deelnemers
Het minimum aantal deelnemers is 20 en het maximum aantal deelnemers is 200.

Benodigdheden
Een grote ruimte met verplaatsbare stoelen.