Praten met en luisteren naar kinderen en jongeren

Training "Praten met en luisteren naar kinderen en jongeren"

In de communicatie met kinderen en pubers verloopt het niet altijd even prettig. Het lijkt wel of de ander ons niet hoort, begrijpt en dit is wederzijds. We vragen ons af wat de reden is dat de ander zich “lastig” gedraagt. Kinderen willen zelfstandigheid, onderzoeken en experimenteren , de puber wil autonomie. Volwassenen willen veiligheid, zorgen, duidelijkheid, ontwikkeling. Verschillende behoeften die met elkaar kunnen botsen.

Hoe zorg je voor openheid, wederkerigheid, verbinding en samen zijn in de communicatie met kinderen en jongeren? Hoe kom je van boosheid op het kind/puber naar verbinding, hoe luister je met aandacht, hoe geef je uiting aan je eigen behoeften zonder eisen te stellen, stel je grenzen zonder straf en dreiging? Wat betekent  het gebruik van macht in de opvoeding?

Door  actief te luisteren en contact te maken met gevoelens  en behoeften van jezelf en van de ander en deze te uiten zonder oordelen, beschuldigen, aanvallen en eisen voelen beide gesprekspartners  zich gezien en gehoord. Als dat lukt (vaak is dat lastig vooral bij heftige emoties) komt er wederzijds begrip, conflicten worden effectiever  opgelost en de communicatie verbetert.

                “Wat leeft er in jou, wat leeft er in mij en wat werkt voor ons allebei?”

Duur van de training

De training duurt twee dagen (vier dagdelen).